EXEMPLE DE BUNĂ PRACTICĂ PRIVIND PROMOVAREA ISTORIEI LOCALE
Colaborarea dintre cele două școli s-a materializat în cadrul ultimului eveniment transfrontalier și printr-o „lecție” de istorie locală.
Dacă la prima vizită partenerii maghiari au putut descoperi cele mai importante clădiri ale orașului și informații legate de acestea, la cea de-a doua întâlnire au vizionat o prezentare a câtorva aspecte importante ale trecutului localității precum: venirea șvabilor, influența familiei Csekonics și a populației maghiare asupra comunității atât în plan material cât și spiritual și stabilirea românilor în ultimul secol.
Impactul a fost cu atât mai puternic cu cât întâlnirea s-a desfășurat în noua sală mutifuncțională amenajată și dotată în cadrul proiectului, sală care se află în clădirea care face parte din fostul castel Csekonics.
Castelele cu istoriile lor pot fi considerate punctele de atracție ale comunității. Tocmai de aceea, un dedicat cadru dictac, localnic, a adunat toate aceste istorioare de-a lungul anilor și le-a prezentat unei prime generații. Văzându-i atât de entuziasmați, a hotărât să repete această experiență și cu următoarele generații. În prezent, implementează acest opțional celei de-a șasea generații văzând același interes și la acești copii. La întâlnire au fost prezenți atât actuali, cât și foști elevi, care au vorbit cu pasiune despre ceea ce au învățat.
La evenimentul din data de 15.12.2021 am realizat o radiografie a localității evidențiind cele trei etnii care și-au pus amprenta asupra urbei noastre: germanii, maghiarii și românii.
Partea de istorie s-a împletit cu momente artistice specifice fiecărei naționalități. Am urmărit dansuri germane, maghiare și românești, copiii fiind îmbrăcați cu costumele populare achiziționate tot în cadrul proiectului.
Elevii participanți la cercurile de pictură de icoane pe sticlă și cei de la atelierul „Mâini dibace” și-au expus lucrările realizate în cadrul întâlnirilor.
La finalul evenimentului, ne-au zâmbit panseluțele din grădina verticală, amenajata tot în cadrul proiectului, încăpăținqndu-se să rămână vesle, ca și copiii.
Dans German
Dans Maghiar
Dans Românesc
Echipamente Audio-Video
Eveniment: Exemple de bune practici privind promovarea istoriei locale
Expoziție Icoane
Expoziție Mâini dibace